NU KAN DU ÄTA CURLYFOOD VARJE VECKA

RECEPT


Soppor, röror & syrat grönt

Höstens godaste måltid är väl ändå en soppa? En krämig eller buljongig av säsongens nyskördade grönsaker och tillsammans med en god röra och sallad blir måltiden mättande och komplett.

Jag har valt att göra några av mina favoritsoppor, smakrika och fylliga.

En är redd med malda chiafrön, en med cashews och majssoppan är gjord med kokosmjölk. Att hitta alternativ till det vanliga är både inspirerande och välgörande. Min devis är ekologiskt, naturligt fritt från gluten, välgörande och gott. Hoppas att du hittar en ny favorit! Men vi inleder med några goda färggranna röror.

Myntaröra

En fantastiskt god röra som kan varieras med olika örter som basilika, koriander, persilja, thaibasilika eller allesammans. Den håller i minst 5 dagar om den förvaras kallt och passar till många olika rätter som i en wrap, på ett surdegsbröd eller att doppa dina fredagsgrönsaksstavar i.

Ger ca 5 dl röra, ca 10 portioner

  • 30 g färsk mynta
  • 1 avokado
  • 2 dl cashews, naturella                                  
  • 1 lime, zest och juice
  • ½ citron, juice
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 skivor picklad jalapeño
  • ¾ dl vatten
  • 1 d kokosmjölk
  • Ev. ett litet knippe färsk persilja, för den gröna färgen

Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en slät krämig konsistens.

Smaka av. Riklig smak av mynta, hetta, fin syra och god sälta. Ös på lite mer om nån smak saknas.

Fyll med fördel upp i en spritspåse. Förvara kallt till servering toppa med färsk mynta, citronzest och olivolja.

Rostad pumparöra

Som en krämig hummous av pumpa. Hållbar om den förvars kallt.

Ger ca 6 dl röra

  • 800 g pumpa, butternut eller hokkaido
  • 1 msk ghee eller olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • ½ dl tahini eller jordnötssmör
  • ½ tsk tsk chiliflakes
  • 1-2 msk tamari
  • ½ msk rostad sesamolja
  • 2-3 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsl örtsalt
  • Ev ½ dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader

Skär pumpan i mindre bitar (butternutpumpan skalas och kärnas ur medans hokkaidon kan man äta skalet på, bara att dela i bitar och kärna ur). Lägg på en plåt och fördela ghee och strö över saltet.

Rosta i ca 30 minuter tillsmjuk och gyllene.

Mixa den rostade pumpan med tahini, chiliflakes, tamari, sesamolja, äcv och örtsalt till en slät krämig röra. Tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.

Smaka av röra, en tydlig hetta, sötma från pumpan, syra och god sälta ska finnas där. Krydda på mer till önskad styrka. Fyll upp i en spritspåse och förvara kallt till servering. Toppa med t.ex. ringblommor, sumac och olivolja.

Rödbetsröra

Ger ca 6 dl röra, 10 portioner

  • 2 stora eller 4 små, kokta rödbetor
  • 3 dl kokta linser, korall- eller puylins
  • 1-2 msk kapris
  • 1 citron, zest och juice
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk örtsalt
  • ½ dl vatten
  • 1 msk tamarisoja

Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en slät och krämig konsistens.

Smaka av, där ska finnas en tydlig sötma av betorna, sälta av kapris och aningens hetta av peppar.

Fyll med fördel upp i en spritspåse och förvara kallt tills servering.

Garnera med tunt hyvlade betor, olivolja och sumac eller svartpeppar.

Rostad tomat- och fänkålssoppa med syrlig spetskålssallad

Att rosta grönsakerna före ger en större fylligare smak.

Fänkål och tomat är goda smakkamrater.

4 portioner

  • 250 g rotselleri
  • 900 g tomat
  • 1 fänkål, ca 150 g
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 citron – zest
  • 12 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • ½ dl olivolja

Sätt ugnen på 150 grader

Skala rotsellerin.

Dela rotselleri, tomat, fänkål och lök i stora bitar.

Placera på plåt med bakplåtspapper.

Tryck till vitlöksklyftorna i sitt skal med kniven och dela chilin, placera dem tillsammans med fänkålsfrön och citronzest med grönsakerna och ringla över 2 msk olivolja.

Rosta i 60 minuter.

När grönsakerna är klara placera dem i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och olivolja, koka upp soppa.

Dra av från värmen, låt svalna något och mixa därefter soppan i en blender eller med en stavmixer.

Smaka av. Tillsätt mer salt i form av örtsalt och lite peppar för hetta om det behövs.

Runda syran med aningens kokossocker till exempel.

Syrlig spetskålssallad

4 portioner

  • 250 g spetskål
  • 20 g persilja
  • 1 dl parmesan, riven grovt eller näringsjäst
  • ½ citron, juice och zest
  • 1 dl levande surkål, från t.ex. Tistelvind
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn

Strimla spetskålen och finhacka persiljan.

Blanda dem med resterande ingredienser, smaka av med aningens havssalt.

Servera till eller i soppan, pizzan eller burgaren.

Majssoppa med en makalöst god soppsalsa 

Majskorn i naturligt och ekologiskt tillstånd är rika på fibrer, folsyra, vitamin C och vitamin B3. Både vitamin B3, folsyra och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer, vilket innebär att de oxiderar vid kontakt med värme. Koka därför bara majsen kort på slutet vid tillagning.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 cm ingefära
  • 4 cm färsk gurkmeja eller 1 msk torkad gurkmeja
  • 1 sötpotatis, ca 220 g
  • ½ chili
  • 2 msk kokosolja, ghee eller olivolja
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 citrongräs
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 12 dl vatten
  • 2 ½ msk grönsaksbuljong
  • 400 g majskorn, frysta
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 lime, zest och juice

Skala och skär/hacka lök, vitlök, ingefära, gurkmeja och sötpotatis i mindre bitar.

Hetta upp kokosolja i en tjockbottnad kastrull och tillsätt allt hackat samt korianderfrön och citrongräs (banka på citrongräset med änden av kniven för att frigöra aromen).

Rör runt och låt allt stekas i kastrullen på medelhög värme i några minuter.

Tillsätt först äppelcidervinäger och efter en minut vatten och buljong.

Koka upp och sjud under lock i 20 minuter.

Ta upp citrongräset och tillsätt majskornen, låt koka upp.

Tillsätt kokosmjölk och lime och mixa soppan i en blender eller med en stavmixer.

Smaka av med örtsalt.

Grön soppsalsa

En god salsa som passar till mycket mer än soppa. Anpassa receptet efter ditt utbud hemma och smak.

  • 1 msk picklad jalapeño
  • 1 msk kapris
  • 1 cm ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 25 g koriander
  • 1 lime, zest och juice
  • ½ dl kokosflingor
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk örtsalt
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk rostad sesamolja

Finhacka jalapeño, kapris, ingefära, vitlöksklyfta och koriander blanda i en skål tillsammans med lime, näringsjäst, örtsalt, olivolja och sesamolja.

Blomkålssoppa med svamp

Blomkålen är en favorit i mitt kök och jag använder den både i desserter, smoothies, soppa och sallad. Så god, vacker och näringstät. Här har jag valt att reda soppan med cashewnötter, fettet i nötterna lyfter smaken och ger en krämig konsistens.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 450 g blomkål
  • 100 g trattkantareller, förvällda
  • 2 msk ghee eller olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 12 dl vatten
  • 2 msk örtsalt
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn
  • 1 dl cashews

Till servering

  • 100 g svamp
  • 100 g blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tamari
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Varma mackor med god ost

Skala och hacka lök och vitlök.

Hacka igenom svampen och skär blomkålen i mindre bitar.

Hetta upp ghee i en stor kastrull, tillsätt lök och vitlök, rör runt.

Tillsätt svamp och blomkål, stek blandningen några minuter och häll därefter på äppelcidervinäger.

Låt den reducera och häll därefter på vatten, örtsalt och svartpeppar. Koka upp och sjud i 10 minuter.

Låt soppan svalna något. Mixa den i en blender eller med en stavmixer tillsammans med cashewnötter. Smaka av soppan med salt och peppar.

Skär svamp och blomkål i mindre bitar.

Stek svampen i några minuter till vätskan försvunnit. Tillsätt blomkålen, rör runt.

Häll på tamari och äppelcidervinäger. Vänd runt i pannan.

Servera soppan och toppa med stekt svamp och blomkål. På bilden syns även oxalis.

Svartkålssoppa

Svartkålen sägs vara en blandning av savojkål och grönkål.  Den är sprängfylld av näringsämnen som lutein (viktigt för ögonen), B-, K-, A- och C-vitamin. Svartkålen är också fiberrik och innehåller mineralerna magnesium, järn och kalcium.

4 portioner

  • 100 g svartkål
  • ½ rödlök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk ghee eller olivolja
  • 1 dl matlagningsvin eller ½ dl äppelcidervinäger
  • 12 dl vatten
  • ½-1 dl misopasta, beror på vilken sort, jag har valt ½ dl mörk miso
  • 230 g svarta bönor, avrunna från burk
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ dl näringsjäst
  • ½ citron, zesten
  • 2 msk malda chiafrön
  • Smaka av med örtsalt och tamari

Repa svartkålen, dra bort stammen från mitten. Hacka igenom svartkålen några gånger.

Finhacka rödlök, blekselleri och vitlök.

Hetta upp ghee i en kastrull- och stek lök/selleriblandningen några minuter under omrörning. Tillsätt vinet och när det reducerats till hälften tillsätt vatten, misopasta, bönor och chilifkaes.

Koka upp soppan under lock och sjud i 5-10 minuter utan lock.

Tillsätt näringsjäst, zesten av en halv citron och vispa ner malda chia frön (som reder buljongen).

Smaka av soppan med örtsalt och tamari.

Jag svarvad en gulbeta att servera i soppan och strödde över näringsjäst strax före servering.

Vegan fiesta - mingel i pergolan!

Sensommaren är en tid att bjuda in vänner och familj till en färgsprakande och smakrik mingelbuffé i trädgården! Här nedan finns rätter som är enkla att förbereda, som en frestande basilikacheesecake och en god färskoströra. Men även recept på pyssliga men galet goda, färska rispappersrullar. Låt den gröna festen börja!

fotograf @labellerocket, Eva Hildén

Nässelcocktail

Våren och sommaren är nässlans tid. Den kommer tidigt och stannar ända fram till oktober, tacksam och klorofyllrik. Stickigheten försvinner när du mixar den. Så använd rikligt i smoothie, juice och soppa. Här festligt presenterad tillsammans med kombucha, fermenterat te, som om du inte redan för din egen säljs i välsorterade matbutiker.

8-10 glas

  • 1 l äppeljuice
  • 30 g nässlor
  • 4 cm ingefära
  • 1 msk citronjuice
  • 330 ml kombucha (ingefära, grönt te, fläder, citronverbena)

Mixa 5 dl äppeljuice med nässlor, ingefära och citronjuice i en blender i en minut.

Sila juicen genom en finmaskig sil. Blanda med resterande juice.

Häll upp i glas, lägg ner en isbit i varje glas och toppa därefter med kombucha.

Juicen går bra att göra i förväg. Förvara svalt till servering.

 Visste du att nässlan är rik på järn, vitamin A och C samt nästan alla mineraler. Den fungerar vätskedrivande och anses vara en av våra främsta läkeväxter.

Färskoströra med rödbeta

En röra passar perfekt som tilltugg och snacks. Rotfrukter och syrlig färskost är en perfekt kombination och den är enkel att göra. Variera din röra med exempelvis bakad sötpotatis, pumpa, rotselleri eller palsternacka.

 Ca 4 dl röra

  • 1 rödbeta, ca 140 g kokt
  • 300 g färskost, av ko, get eller kokos
  • 1 tsk örtsalt
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn
  • 1 msk avokadoolja eller olivolja

 Till servering:

800 g morötter i olika färger

Mixa rödbeta, färskost, örtsalt, peppar och avokadoolja i en matberedare. Smaka av och förvara svalt till servering.

Skrubba morötterna med en grönsaksborste. Dela dem och lägg dem i kallt vatten till servering

Sensommarrullar

Färska rispappersrullar kan man fylla med alla möjliga goda örter, nötter, rotfrukter och mjölksyrade grönsaker, det är bara att låta din personliga smak och fantasi att sätta gränser.

 12 st

  • 200 g tofu, gärna fermenterad
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 msk tamari
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • 1 morot, ca 140 g
  • ½ dl kimchi
  • 50 g sallad, mangold, spenat, rosésallad, hjärtsallad
  • 1 dl gräslök
  • 150 g rödkål
  • 1 mango
  • ½ lime, juice och finrivet skal
  • 12 rispapper
  • ätbar blomma

 Dippsås:

  • 1 ½ lime, juice och finrivet skal från en halv lime
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk tamari
  • 1 tsk chili, finhackad
  • 1 tsk ingefära, finriven
  • 1 vitlöksklyfta, finriven

 Blanda samtliga ingredienser i en burk med lock, skaka om. Gör dubbel sats med en gång, så god!

 Till servering:

Rostade sesamfrön

Hjärtbladssallad

 Skiva tofun i 12 stavar. Krama ur vätska med kökspapper.

Hetta upp kokosolja och sesamolja i en stekpanna. Stek tofun på medelhög värme, vänd två gånger. Tillsätt äppelcidervinäger och tamari. När vätskan absorberats: flytta över tofun på en talrik och låt svalna.

Strimla moroten, använd mandolin.

Skölj och torka salladen i salladsslunga.

Finhacka gräslöken och strimla rödkålen.

Skär mangon i lillfingerstora klyftor.

Strö över skal och juice från ½ lime och blanda runt med mangon.

Hetta upp vatten i en vattenkokare och häll upp i en stekpanna. Blöt en kökshandduk och lägg ut på köksbänken.

Doppa rispapperet snabbt i vatten, lägg det på kökshandduken och placera tofu, alla grönsaker, mango och örter mitt på pappret. Börja nedifrån och vik upp rispapperet, vik därefter in sidorna. Använd lätt hand och dra fyllningen omsluten av pappret mot dig. Rulla därefter ihop till en rulle.

Låt rullen ligga i 10 minuter och skär den därefter som på bilden.

 Tips! På rispapperspaketet finns ofta en enkel anvisning för hur du enklast rullar ihop dem!

Quinotto med rödbeta & ostronskivling

Jag har hunnit använda dessa recept flera gånger under året och denna quinotto blir verkligen så god och tillsammans med svampen en riktig måltid. Laga den enskilt som en middag och bjud på. Byt ut betorna mot gulbeta eller rotselleri och framåt hösten kan skivlingen bytas ut mot kantareller.

 4-6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • ½ röd chili
  • 2 msk olivolja
  • 2 ½ dl rött vin
  • 2 ½ dl quinoa
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 2 msk näringsjäst
  • 2 dl havremjölk
  • 800 g rödbetor (kokta) ca 3 st
  • 1-2 msk tamari
  • Svartpeppar

 Till servering:

  • 200 g ostronskivling –tamari, äppelcidervinäger, olivolja, svartpeppar
  • ½ dl kapris – stekt
  • 50 g bladgrönt
  • 200 g små tomater – långsamt torkade

 Finhacka lök, vitlök, selleri och chili.

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull, sänk till medelhög värme och tillsätt lök/chiliblandningen. Rör runt och tillsätt rött vin när löken mjuknat.

Sjud vinet i 5-10 minuter tills det reducerats till hälften.

Skölj quinoan och tillsätt den, vatten och grönsaksbuljong. Koka upp och sänk värmen till låg. Rör om då och då och låt småkoka i ca 20 minuter.

Finhacka rödbetorna- Tillsätt dem, näringsjäst och havremjölk, rör runt då och då. Låt koka upp en sista gång och småkoka 5-8 minuter. Smaka av quinotton med tamari och svartpeppar. Servera med svamp, kapris, bladgrönt och tomater.

Blommig sallad

En vacker bladgrön sallad kröner varje måltid. De bittra bladen är perfekt för matsmältningen och rädisorna likaså.

 

8 portioner

  • 20 g maskrosblad
  • 50 g sallad
  • 50 g ruccola
  • ½ gul eller grön zucchini
  • 4-6 rädisor
  • 4 blommor, ringblomma eller tagetes
  • ½ citron, finrivet skal.

 Skölj moskrosblad, sallad och ruccola. Använd en salladsslunga att torka bladen med.

Strimla zucchini på längden. Använd mandolin och skär rädisorna tunt.

Lossa bladen från blommorna. Vänd runt samtliga ingredienser tillsmmans med finrivet citronskal.

Förvara svalt under en fuktig handduk eller papper till servering,

Basilikacheesecake

Genom åren har det blivit många olika sorters varianter av cheesecake tillverkad med en nötbotten, krämig topp och därefter in i frysen. Basilika är mycket god att använda i desserter. I detta recept kan du även prova att använda mynta. 

Visste du att basilikan har många hälsoegenskaper och finns ofta rikligt av den i örtträdgården på sommaren. Den verkar uppiggande och anses lindra depressioner och utmattning, verkar lugnande och främjar matsmältningen.

 12 portioner

Botten :

  • 2 dl helt bovete, groddat och torkat eller flingor (valnötter går också bra)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk kokosolja, mjuk
  • 8 medjooldadlar, utan kärna
  • 1 krm havssalt
  • 1 msk kokosmjölk

 Basilikakräm :

  • 3 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
  • 1 banan
  • ½ dl plantmjölk
  • ½ dl kokosolja
  • 1/3 dl honung
  • ½ dl lönnsirap
  • ½ dl citron
  • 50 g färsk basilika, ca 2 krukor (stjälkarna med)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ½ tsk havssalt

 Bärsås :

  • 200 g frysta eller färska sommarbär, som vinbär, björnbär, blåbär, jordgubb, hallon
  • 2 dl plantmjölk
  • 2 medjooldadlar, utan kärna
  • 1 nypa havssalt

 Till servering :

  • Färska björnbär
  • blåbärspulver, florsocker av kokossocker eller sumac att pudra med
  • Färsk basilika
  • Frystorkade bär som körsbär och jordgubbar

 Börja med botten: Klä en form i bakplåtspapper eller plastfilm.

Använd en matberedare och mixa bovete samt kokos i en minut. Tillsätt kokosolja, kokosmjölk, dadlar (en efter en), och havssalt. Mixa till en pajdegsliknande konsistens.

Tryck ut i formen till en slät botten och ställ in i frysen.

 Skölj cashewnötterna. Använd en blender och mixa dem med resterande ingredienser till en vackert grön och slät kräm. Smaka av så den har en syrligt fyllig god smak med mycket basilka. Ta ut pajbotten och toppa med basilikakrämen. Ställ tillbaka in i frysen i minst 4 timmar.

 Bärsåsen : Mixa bär, plantmjölk, dadlar och salt till en slät ganska tjock sås. Den kan bli extra god med färsk mald kardemumma.

 Skär kakan i bitar och toppa med bärsås, färska bär och pudra över lucuma.

MISODRESSING

En god dressing är perfekt att ha klar i kylen för att sen kunna ringlas över en råkostsallad, bladgrönt, på nudlar eller som , marinad till bönor.

Ljus miso säljs i välsorterade matbutiker. Den görs av vitt ris och har dels en något sötare smak än andra fermenterade misosorter, samt ger en fin krämig konsistens. Här kan du även riva ner färsk ingefära eller gurkmeja, eller pressa i en vitlöksklyfta.

Förvara dressingen i glasburk med tättslutande lock så kan du bara skaka på burken före servering. Är ni flera i familjen som gillar dressing? Gör dubbel sats på en gång den lär gå åt!

 Ger Ca 1 dl dressing

  •  1 msk senap
  • ½ tsk kokospalmsocker eller honung
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 msk ljus miso
  • 2 msk saft från en citronjuice
  • ½ dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn

Vispa samman samtliga ingredienser i en skål. Förvaras i en glasburk i kylen där den håller i minst en vecka.

Fotograf Åsa Liffner

 

ÖRTSOPPA

En fantastisk kombination av örter är dill och mynta. De två kombineras ofta i det vietnamesiska köket. Använd dem lätt hackade i sallader eller som här i en soppa. Gör en variant av pizzasallad men byt ut oreganon mot mynta och dill t.ex.

Dill sägs vara bra för matsmältningssystemet och har använts sedan antiken för att bota halsbränna och lös mage. Den är mycket näringsrik både på vitamin A, C, B11 och fler olika mineraler t.ex. kalcium, koppar, kalium, zink, magnesium och fosfor. Dill kan användas till mycket mer än fisk, prova att göra en rödbetssallad med kapris, dill och rödbetor.

En kall soppa passar perfekt på sommaren. Häll upp i en termos och ta med till stranden.

  •  1 avokado
  • 1 citrongräs
  • 1 lime, zest och juice
  • 5 cm ingefära
  • 5 cm gurkmeja
  • 1 zucchini
  • 3 dl kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk grön tabasco alternativt, 3 skivor inlagd grön chili
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 msk ljus miso
  • 50 g grönkål
  • 1 medjool dadel
  • 20 g dill
  • 20 mynta

Smaka eventuellt upp soppan med fisksås, finns veganskt alternativ, på slutet

 Till servering

  • 1 dl Kokosyoghurt
  • 1 msk ingefära, finriven
  • ½ tsk örtsalt
  •  50 g grönkål, repad
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 tsk tamari
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Dillvippor, myntablad och ringblomma 

 Gör så här:

Skala och kärna ur avokadon.

Banka citrongräset med skaftänden av kniven, avlägsna den nedersta delen och finhacka stammen en bit upp. Skala ingefära och gurkmeja.

Skär zucchinin i mindre bitar.

Mixa alla ingredienser till en slät krämig soppa i en blender.

Smaka av och tillsätt mer sälta och hetta om så behövs, ställ svalt till servering.

Rör samman kokosyoghurt, ingefära och örtsalt.

Skär grönkålen grovt.

Hetta upp sesamolja och kokosolja i en stekpanna. Woka grönkålen på medelhög värme i några minuter. Tillsätt tamari och äppelcidervinäger, rör runt och efter 2 minuter dra av från värmen.

 Servera soppan i glas eller sopptallrik, klicka ned kokosyoghurten och dra runt den några varv med baksidan av en sked. Toppa med grönkål, örter, ringblomma och svartpeppar.

 Fotograf Eva Hildén

 

Avokadosoppa


AVOKADOSOPPA

4-6 portioner

  • 70 gram spenat

  • 2/3 gurka
  • 2 avokadofrukter
  • 1 knippe persilja
  • 1 vitlöksklyfta 
  • rivet skal och saft från 1 citron
  • 2 msk ljus miso
  • 1/2 tsk örtsalt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 urkärnade medjoodadlar
  • 1 nypa chili
  • 5-7 dl vatten 
  • Finhackad gräslök
  • Valfri ätbar blomma t.ex. Gräslöksblomma

Gör så här:

Skölj spenaten. Skär gurkan och avokadofrukterna i mindre bitar. Hacka persiljan och skala vitlöken. Mixa samtliga ingredienser i en blenderkanna till en slät soppa. Smaka av och ställ svalt till servering. Häll upp soppan i skålar eller glas och toppa med sparris, ingefärsyoghurt, gräslök och blommor. 

Sparris 
Bryt av nedersta delen och släng den av 1 knippe sparris. Skär i mindre bitar. Hetta upp 2 msk smör i stekpanna, sänk värmen och fräs sparrisen i några minuter. Salta och peppra.

Ingefärsyoghurt
Riv 1 msk ingefära fint. Rör ner i 1 dl yoghurt tillsammans med lite havssalt och 1 msk näringsjäst.  


Fikonbröd

FIKON- OCH HASSELNÖTSBRÖD

  • 3 dl hasselnötter
  • 1 1/2 dl rårismjöl, durramjöl eller glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 1 1/2 dl kokosflingor 
  • 3 ägg
  • 2 bananer
  • 100 g rumsvarmt smör eller ghee (klarat smör) + 1 msk till formen
  • 1-3 tsk kokospalmsocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 rödbeta (130 g)
  • 50 g mörk choklad
  • 1 msk kokosflingor eller kakao till formen. 
  • 1/2 dl råa, kanderade kakaonibs
  • 2-3 färska fikon

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Rosta hasselnötterna i 15 minuter. När de svalnat mixar du dem till ett fint mjöl i en matberedare. 
Blanda hasselnötsmjöl, mjöl, bakpulver, havssalt, kardemumma och kokosflingor i en bunke. 
Visa hastigt ihop ägg, mosade bananer, smör, kokospalmsocker och äppelcidervinäger till en jämn smet i en annan bunke. 
Rör sedan ihop de både blandningarna.
Skala och riv rödbetan grovt. Hacka chokladen. Vänd ned rödbetan och chokladen i smeten. 
Smörj en brödform och bröa den med kokosflingor eller kakao.  
Häll i smeten och toppa med kakaonibs. Dela fikonen och stick ned dem. Baka brödet i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills provstickan känns torr. Låt kakan svalna i 5 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler. 


Indonesisk sallad

INDONESISK SALLAD

4 portioner

  • 200 g fast tofu
  • 2 msk + 1-2 msk tamarisoja
  • 1 msk + 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk tabasco
  • 1 dl jordnötssmör eller rostade jordnötter
  • 1/4 purjolök
  • 1/2 chilifrukt
  • Saft och rivet skal från 3 limefrukter
  • Salt och peppar
  • 1/2 rödkålshuvud
  • 1 paprika
  • 3 salladslökar
  • 2 tomater
  • 2 avokadofrukter
  • 50 g bladspenat
  • 1/2-1 papaya eller mango
  • 1 kruka koriander
  • Kokosolja eller olivolja till stekning
  • Ev. Sesamfrön till garnering

    Gör så här:

    Skär tofun i skivor och låt marinera i 2 msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco. Mixa jordnötter, 1 mas riven ingefära, grovt skivad purjolök, hackad chili, 1-2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. 
    Ställ såsen åt sidan. 
    Strimla rödlök och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat på ett stort fat eller på fyra portionstallrikar. Skär papayan i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.  Stek tofun i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

    Servera salladen med tofun och jordnötssås. Strö eventuellt över sesamfrön.   


    Matchathé-cheesecake

    MATCHATHÉ CHEESECAKE

    Att använda te i matlagningen ger en god fyllig smak, banchathé passar i en dressing, senchathé i en buljong och jasminthé eller olika örtthéer passar utmärkt i smoothies och soppor. Matchathé har en unik smak och gör sig fint i desserter och treats. Jag använder en sort av bra kvalitet och som ger en klart grön färg. Beställ den hos Yoko Ono eller köp den hos In the mood for tea i Stockholm.

    Servera kakan till ett kallbryggt grönt te.

    • 2 bitar eller 14 bakelser
    • 2 dl nötter, välj pistache, cashew, valnöt eller groddat torkat bovete
    • 2 dl kokosflingor
    • 2 msk kokosolja, mjuk
    • 8 medjool dadlar, utan kärna
    • 1 nypa havssalt
    • ½ tsk ceylonkanel
    • 2 avokado
    • 2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
    • 1 dl kokosmjölk
    • 1 dl kokosolja
    • ½ dl honung
    • ½ dl lönnsirap
    • 1 msk lime zest
    • ¾ dl limejuice
    • 1 msk matchathé-pulver
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 nypa havssalt

    Börja med botten. Använd en fyrkantig kakform om du vill skära kakan i fyrkantiga bitar. Klä en form i bakplåtspapper eller plastfilm. Använd en matberedare och mixa nötter samt kokos i en minut. Tillsätt kokosolja, dadlar en efter en och havssalt. Mixa till en pajdegsliknande konsistens. Tryck ut i formen till en slät botten, pudra med kanel, ställ in i frysen.
    Skölj cashewnötterna. Använd en blender och mixa dem med resterande ingredienser till en vackert grön slät kräm. Smaka av så där är en syrligt fyllig god smak. Ta ut pajbotten och toppa med limekrämen. Ställ tillbaka in i frysen i minst 4 timmar.

    Till servering

    • 2 tsk matchathé-pulver
    • 1 msk kallt vatten
    • 3 msk kokosolja
    • 1 tsk honung


    Rör ut matchathé-pulvret i vatten, kokosmjölk och honung. Tillsätt en nypa havssalt. Häll upp i en spritsflaska eller i en spritspåse och ställ svalt till servering. Ta ut kakan från frysen och spritsa den med den djupt gröna toppingen., gör ett snyggt oregelbundet mönster ställ svalt igen i ytterligare en halvtimma och ta därefter ut och skär kakan i önskad storlek.

    Toppa med frystorkade jordgubbar och pudra med blåbärspulver.