RECEPT

Ta del av underbart kurerade recept

MISODRESSING

En god dressing är perfekt att ha klar i kylen för att sen kunna ringlas över en råkostsallad, bladgrönt, på nudlar eller som , marinad till bönor.

Ljus miso säljs i välsorterade matbutiker. Den görs av vitt ris och har dels en något sötare smak än andra fermenterade misosorter, samt ger en fin krämig konsistens. Här kan du även riva ner färsk ingefära eller gurkmeja, eller pressa i en vitlöksklyfta.

Förvara dressingen i glasburk med tättslutande lock så kan du bara skaka på burken före servering. Är ni flera i familjen som gillar dressing? Gör dubbel sats på en gång den lär gå åt!

 Ger Ca 1 dl dressing

Ingredienser

  •  1 msk senap
  • ½ tsk kokospalmsocker eller honung
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 msk ljus miso
  • 2 msk saft från en citronjuice
  • ½ dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk svartpeppar från kvarn

Gör så här

Vispa samman samtliga ingredienser i en skål. Förvaras i en glasburk i kylen där den håller i minst en vecka.

ÖRTSOPPA

En fantastisk kombination av örter är dill och mynta. De två kombineras ofta i det vietnamesiska köket. Använd dem lätt hackade i sallader eller som här i en soppa. Gör en variant av pizzasallad men byt ut oreganon mot mynta och dill t.ex.

Dill sägs vara bra för matsmältningssystemet och har använts sedan antiken för att bota halsbränna och lös mage. Den är mycket näringsrik både på vitamin A, C, B11 och fler olika mineraler t.ex. kalcium, koppar, kalium, zink, magnesium och fosfor. Dill kan användas till mycket mer än fisk, prova att göra en rödbetssallad med kapris, dill och rödbetor.

En kall soppa passar perfekt på sommaren. Häll upp i en termos och ta med till stranden.

Ingredienser

  •  1 avokado
  • 1 citrongräs
  • 1 lime, zest och juice
  • 5 cm ingefära
  • 5 cm gurkmeja
  • 1 zucchini
  • 3 dl kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk grön tabasco alternativt, 3 skivor inlagd grön chili
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 msk ljus miso
  • 50 g grönkål
  • 1 medjool dadel
  • 20 g dill
  • 20 mynta

Smaka eventuellt upp soppan med fisksås, finns veganskt alternativ, på slutet

Gör så här

Skala och kärna ur avokadon.
Banka citrongräset med skaftänden av kniven, avlägsna den nedersta delen och finhacka stammen en bit upp. Skala ingefära och gurkmeja.
Skär zucchinin i mindre bitar.
Mixa alla ingredienser till en slät krämig soppa i en blender.
Smaka av och tillsätt mer sälta och hetta om så behövs, ställ svalt till servering.
Rör samman kokosyoghurt, ingefära och örtsalt.
Skär grönkålen grovt.
Hetta upp sesamolja och kokosolja i en stekpanna. Woka grönkålen på medelhög värme i några minuter. Tillsätt tamari och äppelcidervinäger, rör runt och efter 2 minuter dra av från värmen.
Servera soppan i glas eller sopptallrik, klicka ned kokosyoghurten och dra runt den några varv med baksidan av en sked. Toppa med grönkål, örter, ringblomma och svartpeppar.

 Till servering

  • 1 dl Kokosyoghurt
  • 1 msk ingefära, finriven
  • ½ tsk örtsalt
  •  50 g grönkål, repad
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 tsk tamari
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Dillvippor, myntablad och ringblomma 

AVOKADOSOPPA

4-6 portioner
 

Ingredienser

  • 70 gram spenat
  • 2/3 gurka
  • 2 avokadofrukter
  • 1 knippe persilja
  • 1 vitlöksklyfta 
  • rivet skal och saft från 1 citron
  • 2 msk ljus miso
  • 1/2 tsk örtsalt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 urkärnade medjoodadlar
  • 1 nypa chili
  • 5-7 dl vatten 
  • Finhackad gräslök
  • Valfri ätbar blomma t.ex. Gräslöksblomma
  • 2 avokadofrukter
  • 50 g bladspenat
  • 1/2-1 papaya eller mango
  • 1 kruka koriander
  • Kokosolja eller olivolja till stekning
  • Ev. Sesamfrön till garnering

Gör så här

Skölj spenaten. Skär gurkan och avokadofrukterna i mindre bitar. Hacka persiljan och skala vitlöken. Mixa samtliga ingredienser i en blenderkanna till en slät soppa. Smaka av och ställ svalt till servering. Häll upp soppan i skålar eller glas och toppa med sparris, ingefärsyoghurt, gräslök och blommor. 

Sparris 
Bryt av nedersta delen och släng den av 1 knippe sparris. Skär i mindre bitar. Hetta upp 2 msk smör i stekpanna, sänk värmen och fräs sparrisen i några minuter. Salta och peppra.

Ingefärsyoghurt
Riv 1 msk ingefära fint. Rör ner i 1 dl yoghurt tillsammans med lite havssalt och 1 msk näringsjäst.  

FIKON- OCH HASSELNÖTSBRÖD

Ett mumsigt bröd som passar året runt!

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter
  • 1 1/2 dl rårismjöl, durramjöl eller glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 1 1/2 dl kokosflingor 
  • 3 ägg
  • 2 bananer
  • 100 g rumsvarmt smör eller ghee (klarat smör) + 1 msk till formen
  • 1-3 tsk kokospalmsocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 rödbeta (130 g)
  • 50 g mörk choklad
  • 1 msk kokosflingor eller kakao till formen. 
  • 1/2 dl råa, kanderade kakaonibs
  • 2-3 färska fikon

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Rosta hasselnötterna i 15 minuter. När de svalnat mixar du dem till ett fint mjöl i en matberedare. 
Blanda hasselnötsmjöl, mjöl, bakpulver, havssalt, kardemumma och kokosflingor i en bunke. 
Visa hastigt ihop ägg, mosade bananer, smör, kokospalmsocker och äppelcidervinäger till en jämn smet i en annan bunke. 
Rör sedan ihop de både blandningarna.
Skala och riv rödbetan grovt. Hacka chokladen. Vänd ned rödbetan och chokladen i smeten. 
Smörj en brödform och bröa den med kokosflingor eller kakao.  
Häll i smeten och toppa med kakaonibs. Dela fikonen och stick ned dem. Baka brödet i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills provstickan känns torr. Låt kakan svalna i 5 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler. 

INDONESISK SALLAD

4 portioner

Ingredienser

  • 200 g fast tofu
  • 2 msk + 1-2 msk tamarisoja
  • 1 msk + 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk tabasco
  • 1 dl jordnötssmör eller rostade jordnötter
  • 1/4 purjolök
  • 1/2 chilifrukt
  • Saft och rivet skal från 3 limefrukter
  • Salt och peppar
  • 1/2 rödkålshuvud
  • 1 paprika
  • 3 salladslökar
  • 2 tomater
  • 2 avokadofrukter
  • 50 g bladspenat
  • 1/2-1 papaya eller mango
  • 1 kruka koriander
  • Kokosolja eller olivolja till stekning
  • Ev. Sesamfrön till garnering

Gör så här

Skär tofun i skivor och låt marinera i 2 msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco. Mixa jordnötter, 1 mas riven ingefära, grovt skivad purjolök, hackad chili, 1-2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. 
Ställ såsen åt sidan. 
Strimla rödlök och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat på ett stort fat eller på fyra portionstallrikar. Skär papayan i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.  Stek tofun i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofun och jordnötssås. Strö eventuellt över sesamfrön.   

MATCHATHÉ CHEESECAKE

Att använda te i matlagningen ger en god fyllig smak, banchathé passar i en dressing, senchathé i en buljong och jasminthé eller olika örtthéer passar utmärkt i smoothies och soppor. Matchathé har en unik smak och gör sig fint i desserter och treats. Jag använder en sort av bra kvalitet och som ger en klart grön färg. Beställ den hos Yoko Ono eller köp den hos In the mood for tea i Stockholm.

Servera kakan till ett kallbryggt grönt te.
2 bitar eller 14 bakelser

Ingredienser

  • 2 dl nötter, välj pistache, cashew, valnöt eller groddat torkat bovete
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk kokosolja, mjuk
  • 8 medjool dadlar, utan kärna
  • 1 nypa havssalt
  • ½ tsk ceylonkanel
  • 2 avokado
  • 2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl kokosolja
  • ½ dl honung
  • ½ dl lönnsirap
  • 1 msk lime zest
  • ¾ dl limejuice
  • 1 msk matchathé-pulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa havssalt

Gör så här

Börja med botten. Använd en fyrkantig kakform om du vill skära kakan i fyrkantiga bitar. Klä en form i bakplåtspapper eller plastfilm. Använd en matberedare och mixa nötter samt kokos i en minut. Tillsätt kokosolja, dadlar en efter en och havssalt. Mixa till en pajdegsliknande konsistens. Tryck ut i formen till en slät botten, pudra med kanel, ställ in i frysen.
Skölj cashewnötterna. Använd en blender och mixa dem med resterande ingredienser till en vackert grön slät kräm. Smaka av så där är en syrligt fyllig god smak. Ta ut pajbotten och toppa med limekrämen. Ställ tillbaka in i frysen i minst 4 timmar.

Till servering

  • 2 tsk matchathé-pulver
  • 1 msk kallt vatten
  • 3 msk kokosolja
  • 1 tsk honung

Rör ut matchathé-pulvret i vatten, kokosmjölk och honung. Tillsätt en nypa havssalt. Häll upp i en spritsflaska eller i en spritspåse och ställ svalt till servering. Ta ut kakan från frysen och spritsa den med den djupt gröna toppingen., gör ett snyggt oregelbundet mönster ställ svalt igen i ytterligare en halvtimma och ta därefter ut och skär kakan i önskad storlek.

Toppa med frystorkade jordgubbar och pudra med blåbärspulver.