RECEPT
AVOKADOSOPPA
4-6 portioner
-
70 gram spenat
- 2/3 gurka
- 2 avokadofrukter
- 1 knippe persilja
- 1 vitlöksklyfta
- rivet skal och saft från 1 citron
- 2 msk ljus miso
- 1/2 tsk örtsalt
- 2 msk olivolja
- 2 msk tamarisoja
- 2 urkärnade medjoodadlar
- 1 nypa chili
- 5-7 dl vatten
- Finhackad gräslök
- Valfri ätbar blomma t.ex. Gräslöksblomma
Gör så här:
Skölj spenaten. Skär gurkan och avokadofrukterna i mindre bitar. Hacka persiljan och skala vitlöken. Mixa samtliga ingredienser i en blenderkanna till en slät soppa. Smaka av och ställ svalt till servering. Häll upp soppan i skålar eller glas och toppa med sparris, ingefärsyoghurt, gräslök och blommor.
Sparris
Bryt av nedersta delen och släng den av 1 knippe sparris. Skär i mindre bitar. Hetta upp 2 msk smör i stekpanna, sänk värmen och fräs sparrisen i några minuter. Salta och peppra.
Ingefärsyoghurt
Riv 1 msk ingefära fint. Rör ner i 1 dl yoghurt tillsammans med lite havssalt och 1 msk näringsjäst.
FIKON- OCH HASSELNÖTSBRÖD
- 3 dl hasselnötter
- 1 1/2 dl rårismjöl, durramjöl eller glutenfri mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk nymalen kardemumma
- 1 1/2 dl kokosflingor
- 3 ägg
- 2 bananer
- 100 g rumsvarmt smör eller ghee (klarat smör) + 1 msk till formen
- 1-3 tsk kokospalmsocker
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 rödbeta (130 g)
- 50 g mörk choklad
- 1 msk kokosflingor eller kakao till formen.
- 1/2 dl råa, kanderade kakaonibs
- 2-3 färska fikon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Rosta hasselnötterna i 15 minuter. När de svalnat mixar du dem till ett fint mjöl i en matberedare.
Blanda hasselnötsmjöl, mjöl, bakpulver, havssalt, kardemumma och kokosflingor i en bunke.
Visa hastigt ihop ägg, mosade bananer, smör, kokospalmsocker och äppelcidervinäger till en jämn smet i en annan bunke.
Rör sedan ihop de både blandningarna.
Skala och riv rödbetan grovt. Hacka chokladen. Vänd ned rödbetan och chokladen i smeten.
Smörj en brödform och bröa den med kokosflingor eller kakao.
Häll i smeten och toppa med kakaonibs. Dela fikonen och stick ned dem. Baka brödet i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills provstickan känns torr. Låt kakan svalna i 5 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett galler.
INDONESISK SALLAD
4 portioner
- 200 g fast tofu
- 2 msk + 1-2 msk tamarisoja
- 1 msk + 1 msk riven ingefära
- 1 tsk tabasco
- 1 dl jordnötssmör eller rostade jordnötter
- 1/4 purjolök
- 1/2 chilifrukt
- Saft och rivet skal från 3 limefrukter
- Salt och peppar
- 1/2 rödkålshuvud
- 1 paprika
- 3 salladslökar
- 2 tomater
- 2 avokadofrukter
- 50 g bladspenat
- 1/2-1 papaya eller mango
- 1 kruka koriander
- Kokosolja eller olivolja till stekning
- Ev. Sesamfrön till garnering
Gör så här:
Skär tofun i skivor och låt marinera i 2 msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco. Mixa jordnötter, 1 mas riven ingefära, grovt skivad purjolök, hackad chili, 1-2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar.
Ställ såsen åt sidan.
Strimla rödlök och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat på ett stort fat eller på fyra portionstallrikar. Skär papayan i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander. Stek tofun i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.
Servera salladen med tofun och jordnötssås. Strö eventuellt över sesamfrön.
MATCHATHÉ CHEESECAKE
Att använda te i matlagningen ger en god fyllig smak, banchathé passar i en dressing, senchathé i en buljong och jasminthé eller olika örtthéer passar utmärkt i smoothies och soppor. Matchathé har en unik smak och gör sig fint i desserter och treats. Jag använder en sort av bra kvalitet och som ger en klart grön färg. Beställ den hos Yoko Ono eller köp den hos In the mood for tea i Stockholm.
Servera kakan till ett kallbryggt grönt te.
- 2 bitar eller 14 bakelser
- 2 dl nötter, välj pistache, cashew, valnöt eller groddat torkat bovete
- 2 dl kokosflingor
- 2 msk kokosolja, mjuk
- 8 medjool dadlar, utan kärna
- 1 nypa havssalt
- ½ tsk ceylonkanel
- 2 avokado
- 2 dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar
- 1 dl kokosmjölk
- 1 dl kokosolja
- ½ dl honung
- ½ dl lönnsirap
- 1 msk lime zest
- ¾ dl limejuice
- 1 msk matchathé-pulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa havssalt
Börja med botten. Använd en fyrkantig kakaform om du vill skära kakan i fyrkantiga bitar. Klä en form i bakplåtspapper eller plastfilm. Använd en matberedare och mixa nötter samt kokos i en minut. Tillsätt kokosolja, dadlar en efter en och havssalt. Mixa till en pajdegsliknande konsistens. Tryck ut i formen till en slät botten, pudra med kanel, ställ in i frysen.
Skölj cashewnötterna. Använd en blender och mixa dem med resterande ingredienser till en vackert grön slät kräm. Smaka av så där är en syrligt fyllig god smak. Ta ut pajbotten och toppa med limekrämen. Ställ tillbaka in i frysen i minst 4 timmar.
Till servering
- 2 tsk matchathé-pulver
- 1 msk kallt vatten
- 3 msk kokosolja
- 1 tsk honung
Rör ut matchathé-pulvret i vatten, kokosmjölk och honung. Tillsätt en nypa havssalt. Häll upp i en spritsflaska eller i en spritspåse och ställ svalt till servering. Ta ut kakan från frysen och spritsa den med den djupt gröna toppingen., gör ett snyggt oregelbundet mönster ställ svalt igen i ytterligare en halvtimma och ta därefter ut och skär kakan i önskad storlek.
Toppa med frystorkade jordgubbar och pudra med blåbärspulver.