Indonesisk sallad

indonesisk_sallad.png

4 portioner

  • 200 g fast tofu
  • 2 msk + 1-2 msk tamarisoja
  • 1 msk + 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk tabasco
  • 1 dl jordnötssmör eller rostade jordnötter
  • 1/4 purjolök
  • 1/2 chilifrukt
  • Saft och rivet skal från 3 limefrukter
  • Salt och peppar
  • 1/2 rödkålshuvud
  • 1 paprika
  • 3 salladslökar
  • 2 tomater
  • 2 avokadofrukter
  • 50 g bladspenat
  • 1/2-1 papaya eller mango
  • 1 kruka koriander 
  • Kokosolja eller olivolja till stekning
  • Ev. Sesamfrön till garnering 

Gör så här:

Skär tofun i skivor och låt marinera i 2 msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco. 
Mixa jordnötter, 1 mas riven ingefära, grovt skivad purjolök, hackad chili, 1-2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. 
Ställ såsen åt sidan. 
Strimla rödlök och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat på ett stort fat eller på fyra portionstallrikar. 
Skär papayan i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.  
Stek tofun i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene. 

Servera salladen med tofun och jordnötssås. Strö eventuellt över sesamfrön.   

Josefin Fridlund